içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Cumhuriyeti Biz Böyle Kurduk!

Cumhuriyeti Biz Böyle Kurduk!
Haberi Sesli Dinle

Sultan Vahdettin'den aldığı 9. Ordu müfettişligi görevi ile o zamana kadar çok nadir kişilere verilen yetkilerle Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da Havza Genelgesini yayınladıktan sonra Amasya'ya geçti. Kendisi ile beraber güçlü bir askeri heyetin imzası ile yayınlanan bu genelge  ile kongre toplanması planlanan illerden biri Erzurum, diğeri Sivas olarak planlandı ve duyruldu. Amasya Genelgesinden sonra askerlik görevinden istifa eden Mustafa Kemal Paşa Kazım Karabekir Paşa'nın kontrolünde doğuda büyük mücadelenin merkezi olan Erzurum'a geldi ve Erzurum Kongresi’ne katıldı. Askerlik görevinden istifa eden Mustafa Kemal Paşa burada "Temsil Heyeti Başkanı" seçilerek Kazım Karabekir Paşa tarafından Sivas'a yolcu edildi. 

Milii Mücadelenin en önemli mihenk taşı olan Sivas Kongresini gerçekleştirmek üzere 2 Eylül’de Sivas’a gelen Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları 2 gün sonra 4 Eylül de bundan 105 yıl önce çeşitli illerden gelen 41 delegenin katılımı ile o zamanki Sivas Erkek Lisesi’nde Sivas Kongresini topladı.

Kongre Milli Mucadelenin Parolasını Oluşturdu 

Erzurum Kongresi’nde vatanın bölünmez bütünlüğü ve tam bağımsızlığıyla ilgili alınan kararların tamamı Sivas Kongresi’nde de aynen kabul edildi. Manda ve himaye tartışmalarına rağmen burada "Ya İstiklal Ya Ölüm" denilerek Kurtuluş Savaşının parolası da belirlenmiş oldu. Sivas Kongresinde belirlenen bu parolanın ışığında devam gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı ile Anadolu'nun kahraman evlatlari büyük bir kurtuluş mucadelesi gerçekleştirdi. 

Dikkat Çeken Yemin! 

Konu hakkında açıklama yaparak Kurtuluş Savaş'ını zafere taşıyan ruha dikkat çeken Tarihçi Yazar Şeref Yumurtacı "Ulusal Kurtuluş Savaşımız, Milli mücadelemiz din, vatan ve bayrak aşkı ile yanan gerçek mücahitlerin bayrak inmesin, ezan susmasın diye verdikleri tarihte eşine az rastlanan büyük bir kahramanlık örneğidir. 

İşte bu büyük kahramanlık destanının asıl hüvviyeti yani milli mucadelenin kurtuluş savaşının hangi temeller üzerine kurulduğu bugün unutulmakta ya da unutturulmak istenmekte  bakın bu ruhun temelini anlamlamdirabilmek için bugün 105. Yılını kutladığımız Sivas Kongresine katılan 41 delegenin tamamının mutabık kaldığı yemin metnini iyi incelemek gerekir. Metin diyor ki "Makam-ı celil-i hilafet ve saltanata, İslamiyete, devlete, millete ve memlekete manen ve maddeten hizmetten başka bir gaye ve emelimiz olmadığına binaen kongrenin müzakeresi devamı müddetince ihtirasat-ı şahsiye ve siyasiyeden ve fırkacılık amalinden münezzeh bir azim ve iman ile çalışacağıma namusum ve bilcümle mukaddesatım namına vallah, billah"

İşte memleketi kurtaran ruh bu ruhtur Türkiye Cumhuriyeti Devlrtinin kuruluş felsefesi de budur kısaca bu açıklamalara bir sloganla son varmek gerekirse gerçekten ifade eden en güzel cümle "Cumhuriyeti Biz Böyle Kurduk!" olacaktır.

Bugün bu devleti ayağa kaldıracak ruh yine aynı ruhtur. Bugün karşınıza çıkıp bunun aksini söyleyenleri bu işin edebiyatını yapanları çok da dikkate almamak gerekir diye düşünüyorum!" ifadelerini kullandı.

Tarih: 04-09-2024

FACEBOOK YORUM
Yorum